Opvolgmelk voor zuigelingen : onnodig en ongeschikt

You may also like...

38 Responses

 1. Fryq schreef:

  Een helder verhaal!

 2. Ati Dekker-Pilon schreef:

  Geweldig, eindelijk een artikel die de nonsens van de opvolgmelk aan de kaak stelt.
  Nu kijken of dit door kan dringen aan de door de commercie gehersenspoelde mama’s zodat ze weer leren te vertrouwen op hun gezonde verstand.

 3. Rosalynn schreef:

  Wat een sterk verhaal! Ik geef mijn kindje nu al bijna 9 maanden borstvoeding en ik vraag me zo sterk af wanneer ik daar mee ‘mag’ stoppen. Ik vind op sites ongeveer 2 jaar, maar ik weet dus niet wanneer een baby geen melk meer nodig heeft. En ik weet niet wat ‘volledige zuigelingenvoeding’ is? Kan iemand mij dat uitleggen waar wat dat precies is? En is ik dat zelf tot me beschikking heb of dat ik dat moet kopen? Haha misschien een rare vraag maar Bedankt alvast!! Xx

  • Admin schreef:

   @Rosalynn : WHO adviseert om borstvoeding te geven tot het kind minimaal 2 jaar is, en hier mee door te gaan zo lang moeder en kind dit wensen. Waarvan de eerste 6 maanden enkel moedermelk, daarna begint de introductie van vaste voeding. Vanaf 9-12 maanden kan het dieet van een kind ook deels bestaan uit zuivelproducten ; yoghurt, kaas, (koe)melk, hoewel koemelk niet noodzakelijk is wanneer het kind nog moedermelk krijgt.

   Volledige zuigelingen voeding is misschien beter bekekend als ”kunstvoeding nummer 1”. Volledige zuigelingen voeding kun je in supermarkt,drogisterij, apotheek e.d. kopen, maar is zeker niet noodzakelijk wanneer het kind moedermelk krijgt. Volledige zuigelingen voeding is een vervangingsmiddel voor moedermelk, wanneer kinderen dus niet de mogelijkheid hebben om met moedermelk gevoed te worden.

 4. kirsten schreef:

  Hoi, ik snap het helaas ook niet helemaal. Mijn dochter is 5 maanden en ik gaf eerst alleen borstvoeding. Helaas was dat op een gegeven moment ondanks veel aanleggen etc. niet genoeg: er komt simpelweg niet genoeg uit. Dus vulde ik het aan met Nutrilon Standaard 1. Nu ze bijna 6 maanden is ging ik er van uit dat ik dan de borstvoeding aan kan gaan vullen met Nutrilon Standaard 2. Maar dat klopt dus niet? Ik kan dus beter Nutrilon Standaard 1 blijven geven? Of ook dat niet? Wat dan wel? Zou ik dan naast de borstvoeding (die echt max 250ml per dag is) en wat vaste voeding bijv ‘gewone’ melk moeten / kunnen geven? En welke melk dan? Vol of halfvol? Kortom: ik snap het helaas niet. Reactie is welkom!

  • Admin schreef:

   Beste Kirsten,
   WHO adviseert om borstvoeding te geven tot het kind minimaal 2 jaar is, en hier mee door te gaan zo lang moeder en kind dit wensen. Je geeft naast borstvoeding kunstvoeding bij. Je kunt gewoon volledige zuigelingenvoeding (nummer 1) blijven geven. Vanaf 9-12 maanden kan het dieet van een kind ook deels bestaan uit zuivelproducten ; yoghurt,kaas,(koe)melk, hoewel koemelk niet noodzakelijk is wanneer het kind nog moedermelk krijgt. Deze producten kunnen dan ook volledige zuigelingenvoeding vervangen.

 5. Anne schreef:

  Ik ben een week geleden overgestapt op opvolgmelk omdat mijn kind zes maanden is en ik in de veronderstelling was dat opvolgmelk dan een logische stap was (ik geef helaas al even geen borstvoeding meer, dus ik gaf hiervoor zuigelingenvoeding). Maar het lijkt dat ze er buikpijn van krijgt en ze drinkt opeens veel minder. Kan dit met de overstap te maken hebben? En is biologische opvolgmelk een goed alternatief voor type 2?

  • Admin schreef:

   Beste Anne,

   Wat vervelend dat je kind minder drinkt en buikpijn krijgt nu je kunstvoeding nr. 2 gebruikt. Dit zou met de overstap te maken kunnen hebben. In opvolgmelk zitten andere ingrediënten ( en andere verhoudingen) dan in volledige zuigelingenvoeding.
   In biologische kunstvoeding zitten over het algemeen genomen minder toevoegingen dan reguliere kunstvoeding en is gemaakt op basis van biologische grondstoffen. Deze bevatten minder tot geen bestrijdingsmiddelen.

   Wat voor reguliere opvolgmelk geldt, geldt ook voor biologische opvolgmelk. Het product zelf is ongeschikt en niet nodig. Overstappen is hoeft dan ook niet. Zolang een kind afhankelijk is van moedermelkvervangende producten kan zuigelingenvoeding nummer 1 gegeven worden. Opvolgmelk is enkel op de markt gebracht om regels mbt de marketing te kunnen omzeilen.

   Je kunt er daarom voor kiezen om gewoon weer volledige zuigelingenvoeding ; nummer 1 aan je kind te geven.

   Blijven de klachten aanhouden dan is een bezoek aan de huisarts op z’n plaats.

  • Admin schreef:

   Beste Anne,

   Als de samenstelling van de kunstvoeding anders is kan dit van invloed zijn. Zo bevat opvolgmelk meer ijzer wat voor problemen kan zorgen.

   Het kan natuurlijk ook toeval zijn, dat ze zich al niet zo lekker voelde bijvoorbeeld.

   Biologische opvolgmelk is nog steeds opvolgmelk;-) Wanneer je overgestapt bent op opvolgmelk kun je ervoor kiezen weer volledige zuigelingenvoeding aan te bieden of andere zuivelproducten ; yoghurt,kaas,kwark. Je kunt natuurlijk ook opvolgmelk blijven geven. Het artikel en de verklaring van WHO geven enkel aan dat het niet noodzakelijk is om de overstap te maken. Maar het kan wel.

   Biologische zuigelingenvoeding is te verkiezen boven niet biologische zuigelingenvoeding. In biologische producten zullen in de regel geen extra toevoegingen worden gedaan, het dierenwelzijn is beter en zo bevat de koemelk ook minder pesticiden en overige zware metalen e.d. in verhouding met niet biologische melk.

   • Jana schreef:

    Dus biologische zuigelingenvoeding is beter? Welke merken kan u aanraden?

    • Admin schreef:

     Kunstvoeding op basis van biologische koemelk bevat minder giftige stoffen dan kunstvoeding op basis van niet biologische melk.

     Daarnaast is de keuze voor biologische producten ook beter voor dierenwelzijn en het milieu.

     Op mijn site lees je veel informatie over de WHO-code. Ik zal dus ook geen merk kunstvoeding willen en kunnen aanraden. Alle kunstvoeding die in Europa verkocht wordt moet aan kwaliteitseisen voldoen. Het gaat er dan om de maximale hoeveelheid die de kunstvoeding van een bepaalde stof/ingrediënt/vitamine mag bevatten. Alle kunstvoeding zal in Nederland om die reden dan ook qua voedingswaarden min of meer gelijk zijn.

     1: High concentrations of essential and toxic elements in infant formula and infant foods – A matter of concern. Karin Ljung, Brita Palm, Margaretha Grandér, Marie Vahter . Unit of Metals and Health, Institute of Environmental Medicine, Karolinska Institutet,Stockholm, Sweden

 6. Nicole schreef:

  Wat een fijn artikel!
  Ik heb ruim vier maanden bv mogen geven, maar helaas kelderde mijn productie drastisch en zelfs m.b.v. Lactatiekundige was het niet op te krikken, dus over naar biologische zuigelingenmelk. Nu is mijn zoontje zes maanden en kreeg van ht cb te horen dat ik moest overstappen op opvolgmelk en bijvoeding. Terwijl ik overal las dat zuigelingenmelk (nr1) voldoende is.
  Ik ben erg blij met dit artiekel. De maatschappij maakt mij soms aan het twijfelen, terwijl mijn moederinstinct mij de juiste woorden influisterd.
  Ik word nog steeds verdrietig als ik erover nadenk dat ik ben “opgedroogd”, maar het is niet anders. Zoonlief doet het gelukkig goed op de biologische zuigelingenmelk.

 7. Admin schreef:

  Beste Nicole,

  Fijn dat je wat aan dit artikel gehad hebt. Goed dat je je eigen instinct blijft volgen, wat zeker niet altijd makkelijk is. Ik kan begrijpen dat je soms verdrietig bent dat je niet langer borstvoeding hebt kunnen geven. Weet wel dat ook die eerste 4 maanden een positief effect hebben wat betreft de gezondheid van je zoon op korte en langere termijn! 🙂

 8. Daphne schreef:

  Beste,

  Mijn zoontje is nu 7 maanden. Ik heb vanaf het begin borstvoeding moeten aanvullen met kunstvoeding omdat aanleggen helaas niet goed ging en mijn productie te laag was.
  Nu was de opvolgmelk die wij zouden moeten gaan gebruiken tijdelijk niet verkrijgbaar, dus wij zijn zuigelingenvoeding 1 blijven gebruiken (ook omdat ik het lastig vond om te besluiten waar dan op over te stappen). Toen kwam ik dit artikel tegen, ik vind het echter nog steeds lastig want als ik het artikel van de WHO lees gaat het eerder over borstvoeding en opvolgmelk dan over zuigelingenvoeding 1 en opvolgmelk. Ik lees er niet duidelijk in dat bij het geven van zuigelingenvoeding 1 je na 6 maanden dit gewoon kan blijven doen en dat dat zelfs beter is dan overstappen op opvolgmelk. Ik heb de etiketten nooit vergeleken dus ik zou niet weten of er echt hetzelfde in zit. Het lijkt mij dat de verhoudingen van de vitamines e.d. wel wat anders zijn dan bij 1. Bij het consultatiebureau wordt ook aangegeven dat je met 6 maanden de zuigelingenvoeding 2 moet gaan gebruiken. Ik vind het dus erg lastig om te beslissen gaan we door met 1 of stappen we over op 2? Kunnen jullie aangeven waar die conclusie van 1 is beter dan 2 vandaan komt? Dat zou al helpen :-). Alvast bedankt.

  • Admin schreef:

   Beste Daphne,

   Eigenlijk is het antwoord op je vraag simpel en terug te lezen in de tekst.

   ”De nieuwe regelgeving zorgde er voor dat de industrie geen reclame meer mocht maken voor hun kunstvoeding. Voor de industrie was dit dan ook het moment om een nieuw product te introduceren om zo de huidige marketing regels te omzeilen. Opvolgmelk voor zuigelingen was geboren!

   In 1986 kwam er in landen binnen Europa opvolgmelk op de markt. In bijna alle gevallen was de etikettering en de verpakking van het ‘nieuwe product’ identiek aan dat van de volledige zuigelingenvoeding. Dit zorgt tot op de dag van vandaag voor verwarring bij consumenten.

   De introductie van opvolgmelk stelde bedrijven in de gelegenheid om reclame te maken voor het product waarbij er ook indirect reclame werd gemaakt voor alle andere moedermelk vervangende producten van de fabrikant. Alle verpakkingen zien er echter precies het zelfde uit om het nummer na. (1 voor volledige zuigelingenvoeding , 2 voor opvolgmelk) Het ontwikkelen van een nieuw product was dus al een marketing strategie op zich, een die overigens nog steeds goed werkt!”

   Het idee dat opvolgmelk nodig is is door de fabrikanten zelf in het leven geroepen. Even als de peutermelk e.d . Er was geen behoefte aan een ander type melk bij de consument. Maar wel voor de fabrikant.

   Opvolgmelk is niet noodzakelijk. Wanneer een baby moedermelk of volledige zuigelingenvoeding krijgt en daarnaast vanaf 6 maanden vaste voeding dan kun je ervan uit gaan dat het alle vitamines en voedingstoffen binnen krijgt die het nodig zal hebben.

   De samenstelling van opvolgmelk is anders dan volledige zuigelingenvoeding. ( zie in de tekst het kopje ” Ingrediënten” ) Er word meer ijzer aan toegevoegd bijvoorbeeld. Het probleem zit hem echter in de opname van deze stoffen. Een baby neemt maar een klein deel van de ijzer op die in kunstvoeding zit. Dat moet gecompenseerd worden, dus doen ze er meer van in. Hetzelfde is het geval bij vitaminesupplementen.

   Interessant weetje : Van ijzer uit moedermelk word 70% door de baby opgenomen. Uit koemelk werd 30% van de ijzer opgenomen. en slechts 10% van de ijzer die aan kunstvoeding toegevoegd is word door de baby opgenomen.

   Daarmee wil ik duidelijk maken dat wat ze er extra in stoppen niet altijd hoeft te betekenen dat het dan ook opgenomen word in het lichaam en dus een positieve werking zal hebben. Zo ook probiotica die aan kunstvoeding toegevoegd is. Wanneer je kunstvoeding op een verantwoorde , veilige manier bereid ( met water wat gekookt is geweest en 70 graden warm is wanneer je de poeder er aan toe voegt ) zullen veel probiotica dit niet overleven. De meeste zullen bij temperaturen boven de 40 graden dood gaan.

 9. Stephanie schreef:

  Hallo,
  Mijn zoontje is bijna 8 maanden en krijgt kunstvoeding (nutrilon standaard 1) al sinds hij 3 weekjes is. Had teveel pijn, borstontsteking en een mannetje met een nekblokkade waardoor hij niet goed kon aanhappen, bleek achteraf, waardoor ik kloven had waarbij de grand canyon verbleekt. Nu belde ik met het cjg en die stond werkelijk verbaasd (zacht uitgedrukt) dat ik hem geen nutrilon 2 gaf. Het is er niet voor niks, enz… ik begon een beetje te twijfelen. Maar het advies van 2014, geldt dit nog steeds? Want de beste mevrouw wist van geen enkel advies af.. kortom, is nummer 1 nog steeds de beste keuze voor hem? De borstvoeding krijg ik niet meer terug 😉

  • Admin schreef:

   Statement van de WHO is nog steeds van toepassing. De reden waarom er apart kunstvoeding vanaf 6 maanden is gemaakt is nog steeds hetzelfde ; om de marketing wetten te omzeilen die van kracht zijn voor volledige zuigelingenvoeding.

   Veel consultatiebureau’s ontvangen net zoals verloskundige,kraaminstellingen en andere instellingen gericht op moeder en kind zorg veel reclame van de kunstvoedingsfabrikanten. Daar blijft het niet bij,scholingsdagen en cursussen geheel gratis en verzorgd met vaak nog een heerlijke lunch toe. Dit allemaal om producten te promoten en er voor te zorgen dat men denkt dat ze ook daad werkelijk nodig zijn. Er is zo ook toegespitste informatie over de ”nummer 2” producten. Maar ook over de peuter groeimelk. En ja, deze zijn ook overbodig. Kinderen ouder dan een jaar kunnen prima zonder kunstvoeding. Moedermelk kan dan gewoon gegeven worden en anders kan ”gewone koemelk” aangeboden worden. Maar daar verdient de fabrikant niet op,wat doe je dan? Een nieuw product ontwikkelen en zorgen dat men denkt dat het nodig is.

   Je kunt de WHO verklaring uitprinten en dele high ligten en aan je consultatiebureau geven. Kunnen ze het zelf doornemen;-)

 10. suzanne schreef:

  Hoi, ik hoorde van een moeder van school over dit artikel. Ongelofelijk!! Ik heb mijn andere twee kinderen zo lang borstvoeding gegeven dat kunstvoeding niet nodig was en ik ‘gewoon’ ben overgestapt op koemelk toen ik stopte met de borstvoeding. Bij nummer drie ineens veel problemen en uiteindelijk besloten om kunstvoeding te geven. Dit is dus helemaal nieuw voor mij, hoewel ik al wist dat na het eerste jaar geen opvolgmelk meer nodig is. Ik heb me wel altijd verbaasd over al die verschillende soorten met bijna hetzelfde etiket. En me ook al eens vergist!! Fijn om van een betrouwbare instantie te horen dat een bepaald ‘onderbuikgevoel’ gewoon klopt! Ik ga t.z.t. het artikel zeker uitprinten en voorleggen bij het consultatiebureau. Bedankt!

 11. Claudia schreef:

  Goed artikel! Wat ik mij afvraag echter ( en wat ik in de antwoorden niet terug lees ) is wat je kinderen ouder dan een jaar kunt gaan geven als je ze geen zuivelproducten wilt geven. De meerwaarde van bijvoorbeeld koemelk staat namelijk ook al jaren ter discussie.

  • Admin schreef:

   Hierover zegt de WHO het volgende:

   De hoeveelheid melk die en kind nodig heeft om aan de voedingsbehoefte te kunnen voldoen is afhankelijk van het dieet.
   Wanneer het dieet voldoende producten van dierlijke oorsprong bevat is de hoeveelheid melk die en kind nodig heeft ongeveer 200-400 ml per dag. Wanneer dit niet het geval is is 300-500 ml melk per dag nodig om aan de behoeften te kunnen voldoen.

   Geaccepteerde soorten melk zijn volle dierenmelk ; koe,geit,buffalo,schaap,kameel. UHT melk, fermenteerde melk en/of yoghurt en afgekolfde moedermelk.

   Wanneer melk en andere producten van dierlijke oorsprong niet of onvoldoende genuttigd worden is het belangrijk dat granen en peulvruchten dagelijks gegeten worden. Het liefst beide in een maaltijd ,om er zo zeker van te zijn dat de inname van eiwitten voldoende is. In dit geval is het ook belangrijk dat het dieet voldoende vetten bevat. Wanneer er weinig of geen dierlijke vetten worden gegeten is het belangrijk om de voeding te verreiken door 10-20 gr vet of olie aan de maaltijd toe te voegen. ( Pindaolie of olie op basis van andere noten en zaden)

   Bron: GUIDING PRINCIPLES FOR FEEDING NON-BREASTFED CHILDREN 6-24 MONTHS OF AGE, WHO

 12. Annemiek schreef:

  Hallo! Als je na 7 maanden geen borstvoeding meer kunt geven, moet je dan perse kunstvoeding geven of kan je het met andere melkproducten aanvullen? Wellicht domme vraag, maar vind het zo apart dat het onnatuurlijk is. Moet toch een alternatief zijn. Vroeger hadden ze ook geen kunstvoeding.

 13. Rachel schreef:

  Mijn vraag sluit aan bij die van Annemiek. Ik geef nu ruim 10 mnd BV aangevuld met 1 tot 1,5 kunstvoeding per dag. (Laatste voeding en soms ’s nachts nog een beetje omdat de productie gewoon erg is terug gelopen) maar na het nalezen van de ingrediënten lijst met daarbij het E-nummer boekje van Corinne gouget, ben ik erg geschrokken en zoek ik een natuurlijk/dierlijk alternatief. Wat kan mijn baby van 10,5 maand drinken naast de BV als aanvulling???

  • Administrator schreef:

   Hoi Rachel,

   Tot 1 jaar is moedermelk voldoende, opvolgmelk of andere zuivelproducten zijn niet noodzakelijk. Je kunt je productie ophogen door vaker te voeden.

   Wanneer je moedermelk deels vervangt kun je vanaf 8-9 mnd volle (dierlijke)melk producten aanbieden. Liefst volle zuivelproducten. Je kunt dus volle (biologische) koemelk,yoghurt,kwark ect. aanbieden.

 14. Doris van Voorden schreef:

  Hai, fijn artikel!! Ik wil na 10 mnd’n borstvoeding overgaan op koemelk ipv. nutrilon 2. In de USA zegt men dat dit prima is en een baby dat gewoon aankan (het consultatiebureau ging uiteraard steigeren), maar goed.. Het ijzerverhaal snap ik, maar “het teveel aan eiwitten” bij koemelk…is dat waar? En moet ik volle (bio) melk of is halfvol ook gewoon prima? Ik hoor het heel graag! BvD, Doris.

  • Administrator schreef:

   Hoi Doris,

   Ja hoor, dierlijke melk kan prima aangeboden worden. Het wordt geadviseerd om volle zuivelproducten aan te bieden voor kinderen onder de twee jaar. Dit omdat volle melk meer vitaminen en vet bevat dan halfvolle of magere melk. De hoeveelheid zuivel die je aanbied hoeft ook niet veel en kan gevarieerd zijn. Een beetje volle kwark of yoghurt en een stukje kaas en je bent er zo.

 15. Samantha schreef:

  Over 2 maanden is mijn zoon 6 maanden en ik ben nu al van alles aan het uitzoeken hoe ik de BV kan blijven geven naast het vaste eten wat hij dan gaat krijgen. Waar ik nu tegen aan loop is dat ik tijdens mijn werk moet kolven en ik ben blij als ik 300 ML eruit kan krijgen.(drink borstvoeding kruidenthee om de productie op pijl te houden) En ik moet altijd nog 1 kolf sessie thuis doen na het werk. Dit zodat ik genoeg voeding heb klaar staan voor de volgende dag. hij krijgt nu 150 ml BV uit fles per keer. Hoe gaat dat straks worden bij 6 maanden hoeveel moet ik dan per keer BV erbij geven… ? Als hij op de 200 ML per keer of meer gaat komen dan red ik dat niet met kolven tijdens mijn werk. Het zou makkelijker zijn als ik thuis was en hem gewoon kon aanleggen maar, er moet ook gewerkt worden. (overigens in het weekend heb ik dat probleem niet want dan leg ik hem gewoon aan)

  • Administrator schreef:

   Hoi Samantha,

   Hoeveel voedingen krijgt je zoontje nog per etmaal? Vaak zie je dat moeders minder kolven wanneer ook het aantal voedingsmomenten gedurende de dag laag is. Wist je dat om je kolf opbrengst te verhogen je beter vaker kortere tijd kan afkolven dan minder vaak maar lang? Verder kun je ook massage en borstcompressen toepassen tijdens het afkolven. Na het electrisch ook nog even met de handen enkele minuten afkolven heeft ook een positief resultaat voor je kolf opbrengst.

   Voedingsmiddelen/kruiden kunnen een ondersteunende werkingen hebben, zeker wanneer moeders er in geloven. De werking van dit soort middelen is echter niet bewezen. Het beste (en bewezen!) wat helpt op je melkproductie weer een boost te geven is door extra te voeden of af te kolven.

   Op zicht is 150 cc per voeding best een grote hoeveelheid. Je ziet dat de gemiddelde maaginhoud van een kind op 1 jarige leeftijd pas 150 cc is. Bij een jonger kind is de maag natuurlijk nog veel kleiner.
   Je kunt proberen om per voeding uit de fles minder aan te bieden. Ken je de term therapeutisch voeden? Je zorgt er dan voor dat je baby precies genoeg melk krijgt en niet te veel. Je houdt hierbij de fles wat meer horizontaal,zorgt ervoor dat je baby wat rechterop zit, last af en toe een pauze in. ( wisseld van houding) Bovendien zorg je ervoor dat je baby zelf naar de fles hapt , zoals aan de borst i.p.v. de speen in de mond te brengen.
   De hoeveelheid melk die je baby nodig heeft zal niet zo gek veel veranderen wanneer hij straks 6 maanden is. Je ziet dat baby’s die borstgevoed worden het eerste jaar gemiddeld toch 8-12 voedingen per etmaal zullen vragen.

   Je kunt het volgende rekensommetje hanteren om de gemiddelde hoeveelheid melk die baby nodig heeft uit te rekenen. Voor een baby van 6 mnd is die 100cc * kg lichaamsgewicht, gedeelt door het aantal voedingen. Bijvoorbeeld : een baby van 6 mnd die 7.5 kg weegt : 750 cc en 9 keer drinkt is het gemiddelde wat je in de fles kunt aanbieden 83 cc per voeding. Nu is dit een gemiddelde, het kan dus zijn dat je zoontje iets meer of minder keer drinkt. Maar veel meer dan 100 cc zou eigenlijk niet nodig hoeven te zijn.
   (Met 4 maanden kun je rekenen met 120 cc per kg lichaamsgewicht, 5 maanden 110 cc per kg lichaamsgewicht)

   Stelt dit je al iets gerust? Het kan voor komen dat baby’s om meerdere redenen op de opvang minder vaak of minder willen drinken. Dit hoeft geen probleem te zijn wanneer de baby bij thuiskomst onbeperkt toegang heeft tot de borst. Je ziet vaak dat baby’s dan de ‘ schade inhalen’’. Geen probleem, zolang de toegang tot de borst er maar is en ze zo vaak en lang mogelijk kunnen drinken.

   Het voeden vlak voor je je zoontje naar de opvang brengt scheelt ook een hoop. Even als bij aankomst/thuiskomst direct weer voeden. Je kunt met de oppas afspreken dat je zoontje vlak voordat je hem ophaalt geen melk meer aangeboden krijgt. ( of in slechts een klein beetje) Zo zorg je ervoor dat hij niet vol zit op het moment dat je in de gelegenheid bent om te voeden.

   Beantwoord dit je vraag zo? Mocht je nog meer vragen hebben mail dan even naar info@anurati.com. Dan krijg je namelijk binnen enkele dagen een reactie.

 16. Elien s schreef:

  Interessant artikel. Ons zoontje krijgt nu al 3 maanden borstvoeding en praktisch gezien is dit vol te houden tot 6 maanden, maar wat daarna? Wij willen liever geen opvolgmelk geven aangezien hier vanalles aan toegevoegd is zoals onder andere suiker, wat we zeker zo lang mogelijk willlen vermijden in zijn voeding. Kan koemelk vanaf 6 maanden of is dit te vroeg?

  • Administrator schreef:

   Wanneer een baby jonger dan een jaar geen borstvoeding meer krijgt kan volledige zuigelingenvoeding (nr 1) aangeboden worden.
   Volle zuivel producten kunnen vanaf 6-9 maanden aangeboden worden.
   De WHO geeft het volgende aan:

   Hoeveel zuivelproducten( wanneer geen kunstvoeding beschikbaar is)
   6 maanden en ouder ( wanneer een kind geen borstvoeding meer krijgt) :
   200-40 0ml bij een dieet rijk aan producten van dierlijke oorsprong ( ei, vlees enz)
   300-500 ml bij een dieet waarbij geen of beperkt andere dierlijke producten aangeboden worden

   Hoeveel kunstvoeding:
   6 tot 12 maanden ( volledige zuigenlingenvoeding kan gegeven worden)
   280-500ml bij een dieet rijk aan producten van dierlijke oorsprong ( ei, vlees enz)
   400-550 ml bij een dieet waarbij geen of beperkt andere dierlijke producten aangeboden worden
   Eerste twee levensjaren vol vette producten aanbieden: volle melk,yoghurt,kwark enz.

 17. Leen schreef:

  Dus, mijn zoontje van 13 maanden, dat nu 3 maand geen BV meer krijgt, geef ik dan best gewoon volle koemelk?

  • Administrator schreef:

   De WHO geeft aan dat de eerste twee levensjaren het kind vol vette zuivelproducten zou moeten gebruiken.
   volledige zuigelingenvoeding en/of opvolgmelk is na een jaar zeker niet meer nodig!

 18. judith schreef:

  Goedendag, wij hebben een dochter van 2 jaar. Ze heeft 8 mnd alleen bv gehad en daarna tot 11 mnd bv en kv. Ik gebruik sindsdien opvolgmelk. Ik lees in jullie artikel dat ik beter voeding 1 of dierlijke melk had kunnen gebruiken. Ik lees ook in de reacties: Volle melk tm 2 jaar. Wat kan ik nu het beste gebruiken? Aangezien m’n dochter ouder is. En hoe veel zuivel raden jullie aan per dag ?

 19. Adinda schreef:

  Hoe zit het precies met de toegevoegde vitamine K, krijgt een baby dan niet teveel vitamine K binnen, of zit er in nummer 2 net zoveel vitamine K als in nummer1. Extra vitamine K hoeft toch eigenlijk alleen maar tot 3 maanden, daarna wordt er door de baby zelf voldoende aangemaakt?

  • Administrator schreef:

   De hoeveelheid vitamine K die aan volledige kunstvoeding en opvolgmelk is toegevoegd zijn nagenoeg hetzelfde.
   Een heel kleine groep kinderen kunnen door ziekte de vitamine K niet voldoende opnemen. In zulke gevallen kan het niet supplementen fataal aflopen. Er is er toen voor gekozen om na de geboorte alle kinderen tot 3 mnd extra vitamine k toe te dienen.
   Aan kunstvoeding wordt het in hoge dosering toegevoegd. Moedermelk bevat wel vitamine K ,maar door onjuist borstvoedingsbeleid kan het voorkomen dat een kind onvoldoende van deze vitamine binnen krijgt. Vitamine K is een vetoplosbaar vitamine wat betekend dat een baby voldoende vette moedermelk binnen moet krijgen. Wanneer een baby niet de gelegenheid geboden wordt om te drinken wanneer en/of hoe vaak het wil kan het voorkomen dat hij onvoldoende vette melk, en dus vitamine binnen krijgt.
   Vitamine K is voor ieder mens van belang, na verloop van tijd zijn de darmbacteriën van een kind zelf in staat om vitamine K aan te maken. Verder halen we deze vitamine uit groene bladgroente, fruit,melk, vlees, eieren en granen.
   Nederland heeft geen ADH voor volwassenen vast gesteld. In Amerika is dat echter wel het geval, de ADH is daar 90 microgram per dag voor volwassen vrouwen en 120 microgram voor volwassen mannen.

 1. april 20, 2015

  […] politics of breastfeeding | Gabrielle Palmer | 9781905177165Opvolgmelk voor zuigelingen: onnodig en ongeschiktBusiness Insider: Every Parent Should Know The Scandalous History Of Infant FormulaThe Alpha […]

 2. januari 22, 2016

  […] Opvolgmelk voor zuigelingen : onnodig en ongeschikt […]

 3. mei 12, 2016

  […] heb ik al eerder uitgeweid, dat ga ik niet nog eens doen. Over opvolg- en groeimelken ook al en dat deden anderen ook. Vandaag wil ik ingaan op de ene of de andere dieren- of plantenmelk die ”meer op moedermelk […]

 4. augustus 14, 2016

  […] Waarom opvolgmelk voor zuigelingen onnodig en ongeschikt is lees je hier […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *